Browsed by
Category: Blog

Langkah asas membina website pertama

Langkah asas membina website pertama

Ramai usahawan online yang masih lagi tidak mempunyai website perniagaan sendiri. kebanyakannya memang langsung tiada empunyai asas membina website.   Ramai yang tidak mempunyai website disebabkan takut dan bimbang untuk mengeluarkan sejumlah kos yang tinggi bagi mengupah golongan professional untuk menghasilkan website perniagaan mereka. Kos membina website pula biasanya bermula sekitar RM 3000 ke atas bergantung kepada jenis website dan penyedia pekhidmatan yang digunakan,   Memang terdapat lambakan individu yang menawarkan perkhidmatan membina website dengan harg yang jauh lebih murah,…

Read More Read More

Plugin percuma bantu kumpul list emel melalui blog anda

Plugin percuma bantu kumpul list emel melalui blog anda

Untuk anda yang mempunyai blog, anda boleh kumpul list emel melalui blog anda. Anda boleh menggunakan plugin percuma yang terdapat di pasaran. Melalui cara ini anda boleh boleh kumpul list emel melalui blog tanpa perlu menggunakan landing page dan juga pagebuilder.   Salah satu plugin yang saya selalu gunakan untuk kumpul list emel melalui blog adalah plugin Icegram. Plugin ini dapat digunakan dengan hampir semua emel autoresponder yang terdapat di pasaran. Terdapat beberapa plugin lain lagi yang anda boleh gunakan,…

Read More Read More

5 tips memilih domain

5 tips memilih domain

Sewaktu mula memilih domain name untuk cetakbiruaffiliate ni, banyak juga benda yang bermain di fikiran saya. Actually saya tukar domain ni setelah blog utama saya iaitu ahmadshahrin.com saya diserang teruk (saya restore je, content semua hilang semula) dan saya give up untuk bangunkan semula blog tu huhu. Blessing in disguised dia pun ada, blog lama tu dah terlalu cac merba.   So dengan kewujudan blog cetakbiruaffiliate.com ni saya dapat lebih fokus berkongsi info dan maklumat mengenai pemasaran affiliate. Plus sebagai…

Read More Read More

Install SSL certificate

Install SSL certificate

Apakah SSL certificate? Mengikut info yang saya cari di internet, SSL certificate ialah: SSL Certificates are small data files that digitally bind a cryptographic key to an organization’s details. When installed on a web server, it activates the padlock and the https protocol (over port 443) and allows secure connections from a web server to a browser. Dalam maksud yang saya sendiri senang nak fahami ialah talian sambungan selamat daripada server ke browser internet anda sewaktu pengguna melayari website/blog anda….

Read More Read More

7 Step Mudah Install Blog WordPress

7 Step Mudah Install Blog WordPress

7 Step Mudah Install Blog WordPress Dalam artikel sebelum ini saya ada membuat sedikit tutorial ringkas mengenai cara-cara untuk mendaftar domain dan juga hosting untuk blog atau website anda.Kali ini saya nak share 7 step mudah untuk install blog wordpress anda. KLIK SINI untuk membaca artikel cara mendaftar domain & hosting So kali ini saya nak buat artikel mengenai cara untuk anda install website ataupun blog wordpress pula.   Step 1 Dapatkan akses Cpanel anda di emel yang anda daftarkan domain…

Read More Read More

Daftar Domain Dan Hosting

Daftar Domain Dan Hosting

  Blog merupakan salah satu medium promosi yang evergreen dan telah ada sekian lama. Kebanyakan marketer luar negara gemar menggunakan medium ini. Medium yang paling famous untuk berblog ialah wordpress dan blogger. . . Jika anda ingin menggunakan wordress (self hosted) sebagai medium blog anda, anda perlu ada domain dan hosting terlebih dahulu. Saya menggunakan perkhidmatan netkl. Saya prefer gunakan netkl sebab ianya murah dan domain dan hosting anda boleh diaktifkan lebih kurang 5-10 minit setelah anda membuat pembayaran. . . So jom…

Read More Read More