10 Tips Promosi Produk Affiliate di Wall Facebook Anda

10 Tips Promosi Produk Affiliate di Wall Facebook Anda

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

[icegram campaigns=”17″]

Promosi di Wall FB

 

Teknik promosi ini adalah antara teknik promosi affiliate yang paling diminati ramai kerana ianya sangat mudah. Hanya perlu post di Fb wall anda sahaja. Tetapi sebelum anda boleh mempromosi di wall FB sendiri ada beberapa perkara penting yang perlu anda lakukan bagi meningkatkan keberkesanan teknik ini.

1. Perlu ada friends dan follower yang tinggi di facebook anda. Anda perlu ada sekurang-kurangnya 1000 friends ke atas untuk teknik ini menampakkan hasil. Jika masih tiada sila add 10 friends yang baru setiap hari mulai hari ini. Pastikan anda add friends yang meminati produk dalam niche yang ingin anda promosikan. Langkah paling mudah ialah dengan lihat friends kepada authority person dalam niche anda. Add friends dalam circle mereka.

2. Bina kredibiliti anda di facebook. Kongsikan post-post yang boleh membantu friends anda. Tak kisahlah apa-apa pun. Sebaiknya share sesuatu yang relevan dengan niche anda. Jangan terus sibuk menjual sebaik sahaja friend yang baru approved friend request anda. Jangan terus pergi jual dan PM dia!

3. Jadi responsive. Selalu respon, like, komen, share post-post rakan anda di facebook. Lebih kerap ada berinteraksi dengan ,ereka, lebih kerap dan tinggi peluang untuk mereka lihat post anda. Pastikan anda juga like dan respon komen di post anda okay.

4. Rajin-rajin facebook walking di wall auhtoriy niche anda dan rajin-rajinlah berinteraksi supaya anda dapat lebih banyak exposure.

5. Jangan buat hardsell di facebook wall setiap masa. Sekali-sekala tak apa. Gunakan unsur-unsur story telling atau penceritaan. Orang kita kan suka drama. Banyakkan soft sell. Kadang-kadang post yang pendek tu lagi dapat menarik perhatian pembaca.

Contoh soft sell:

6. Jangan curi post orang lain dan claim sendiri yang buat. Ini tak bagus untuk kredibiiti anda.

7. Jangan sibuk tag-tag friends untuk menjual dan jangan spam wall fb rakan-rakan anda dengan post iklan di wall mereka.

8. Jika tiada masa untuk anda online di FB setiap hari, schedulekan post anda menggunakan applikasi buffer (ianya percuma). Anda hanya perlu tulis dulu post-post anda pada masa lapang, dan kemudiannya schedulekan mengikut masa yang anda pilih.

9. Tulis dengan menggunakan spacing (2 baris) supaya lebih tersusun dan mudah untuk post anda dibaca. Letakkan titik kerana facebook tak boleh capture anda buat spacing. Contoh seperti di bawah:

Baru tahu rupanya banyak friendlist saya di FB ni orang yang super duper hebat dan awesome.
.
.
Banyak tips yang best diorang share dekat wall diorang ni..
.
.
Owner produk yang besar-besar pun ada. Siap ada kongsikan lagi cara nak jadi owner produk lagi..
.
.
Korang yang minat tu bolehler usyar kat sini: http://bit.ly/2oMAQpq.

 

10. Jangan lupa letak call to action (CTA). Nak suruh orang download, subscribe, baca, komen like dan sebagainya. Biasanya lebih banyak respon pada post bila ada CTA. Satu lagi tips ialah cuba buat post berbentuk soalan supaya dapat interaksi yang lebh dari circle anda.

 

Jika ingin mengetahui lebih lanjut mengenai teknik pemasaran di Facebook well sendiri, saya sarankan anda untuk dapatkan 4 ebook niaga FB DI SINI.

Adakah artikel ini menbantu? Boleh tolong share pada rakan -rakan anda yang lain?

Penulis di cetak biru affiliate. Seorang ayah kepada 4 orang anak dan seorang suami kepada seorang isteri. Berpengalaman dalam internet marketing hampir 3 tahun. Now nak berkongsi sedikit pengalaman dengan yang nak belajar khususnya dalam affiliate marketing, website dan produk digital 🙂

One thought on “10 Tips Promosi Produk Affiliate di Wall Facebook Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *